ShoeBox

Descriere 

„ShoeBox” este o inițiativă de ajutorare a copiilor din familii cu posibilități materiale reduse, campanie începută în anul 2007 de o familie din Cluj, continuată la nivel de oraș, apoi extinsă în toată țara. Conceptul presupune ca donatorul să ofere unul sau mai multe cadouri cu un volum rezonabil, care să încapă într-o cutie de pantofi, de aici și denumirea de ,,ShoeBox”. 

Este șansa fiecăruia de a pune un zâmbet pe fața unui copil de sărbători. Pe lângă scopul caritabil al acțiunii, proiectul urmărește responsabilizarea celor care oferă cadourile, de aceea nu se acceptă donații în bani și se dorește ca persoanele care participă la această acțiune, să-și ia timp pentru a cumpăra sau a pregăti un cadou cu drag, pentru a ambala cutia și a o aduce la centrul de colectare. Aici, cutiile nesigilate sunt sortate în funcție de viitorul destinatar, fiind repartizate pe categorii: băiat sau fată, cu vârsta cuprinsă între 0 – 18 ani. 

„ShoeBox”, pentru noi, reprezintă o încercare mică de a face lumea un loc mai bun. Luna decembrie este acea perioadă a anului în care încercăm să fim mai buni și să ne asigurăm că măcar de Crăciun fiecare copil să aibă șansa de a deschide un cadou. 

Ce poate să conțină un cadou ShoeBox?

Se învelesc cu hârtie cutia și capacul ei, fiecare separat, apoi pui în cutie tot ce îți dorești să cumperi. Ai mai jos câteva sugestii:

  • dulciuri (ex.ciocolată, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex.banane, portocale, iaurt)
  • articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva ce consideri necesar
  • jucării potrivite pentru vârsta și sexul copilului
  • produse de igienă personală: perie și pastă de dinți, săpun, șampon, gel de duș, absorbante (în fiecare an am observat că fetele aveau mare nevoie de așa ceva)
  • o felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la ține (ești liber să pui datele tale de contact și să păstrați legătură în continuare)
  • articole de îmbrăcăminte: un fular, căciulă, ciorapi groși, mănuși sau orice altceva de acest fel
  • poate o lumânare parfumată care să le amintească și lor de mireasma Crăciunului, însă fără chibrituri, nu cumva să facă vreo ispravă copiii (mulți dintre ei NU au nici măcar curent electric).

Shoebox 2019

2500 cadouri

50 voluntari

22 parteneri

Shoebox 2018

2300 cadouri

35 voluntari

10 parteneri

Shoebox 2017

1980 cadouri

20 voluntari

9 parteneri

Shoebox 2016

1500 cadouri

15 voluntari

5 parteneri

Shoebox 2015

900 cadouri

10 voluntari

3 parteneri

Shoebox 2014

400 cadouri

8 voluntari

2 parteneri

Shoebox 2013

300 cadouri

5 voluntari

2 parteneri